Τα κρουασανάκια της μαμάς μου.

Τελευταία μέρα Πασχαλινών διακοπών. Από αύριο Δευτέρα τα αγαπημένα μας “κατεργαράκια”  … επιστρέφουν  στον πάγκο τους.  Μαζί τους επιστρέφει κι ο γνωστός “πονοκέφαλος” του κολατσιού.
– Να σου φτιάξω τοστάκι γι΄αύριο;
– Πάλι τοστ;
Κλπ . κλπ.   Σου έχω τη λύση. Ένα εύκολο ζυμαράκι που με δύο – τρεις κινήσεις μετατρέπεται σε πεντανόστιμες μπουκίτσες που λατρεύουν τα παιδιά. Μας τις έφτιαχνε κι η δική μου μαμά όταν ήμασταν μικρά κι είχαμε… ανάγκη. Τώρα πια αν την ρωτήσεις θα σου πει… “Αν ήξερα πως θα βάλετε τόσα κιλά πάνω σας, δεν θα επέμενα τότε τόσο πολύ.” Μπράβο μαμά ευχαριστούμε! Τέλος πάντων, μαζί με τα κιλά μας έμεινε κι αυτή η απίθανη γεύση.

τα κρουασανάκια της μαμάς μου
Για τα κρουασανάκια λοιπόν, της μαμάς μου θα χρειαστείς:
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
2 & 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο αυγού.

τα κρουασανάκια της μαμάς μου
Σ’ ένα βαθύ μπολ βάζεις όλα τα υλικά (εκτός του κρόκου) και ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι (τόσο, ώστε να φτιάξεις ένα μαλακό κι εύπλαστο ζυμαράκι). Το σκεπάζεις και το αφήνεις για μισή ώρα περίπου σε θερμό περιβάλλον, έτσι ώστε να φουσκώσει.
Κατόπιν χωρίζεις τη ζύμη σε 3 μπαλάκια. Ανοίγεις κάθε μπαλάκι με πλάστη και χαράζεις 8 κομμάτια (όπως την πίτσα). Τοποθετείς την γέμιση στο φαρδύ μέρος, κλείνεις από τα πλάγια για να μη χυθεί η γέμιση και τυλίγεις. Τ’αλείφεις με τον κρόκο του αυγού και ψήνεις σε λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι τα κρουασανάκια σου να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

τα κρουασανάκια της μαμάς μου
Τα δικά μου πιτσιρίκια, έχουν αδυναμία στα λουκανικοκρουασανάκια, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις να τα γεμίσεις με ότι τυράκι έχεις στο ψυγείο σου φτιάχνοντας έτσι, τυροπιτοκρουασανάκια. ‘Η μπορείς να τα γεμίσεις με ψιλοκομμένο ζαμπόν και φέτα, φτιάχνοντας έτσι ζαμπονοτυροκρουασανάκια. Χμ, να θυμηθώ να χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη όταν παίζουμε κρεμάλα! Ένα είναι το σίγουρο, τα πιτσιρίκια σου θα τα λατρέψουν και την επόμενη φορά θα χρειαστεί να κάνεις διπλή δόση γιατί θα δεις πως θα τα λατρέψουν κι οι συμμαθητές τους.
Με αγάπη
MamaTsita
|Υ.Γ Μην πέφτεις στη παγίδα του κατεψυγμένου. Θυμήσου να τα φτιάξεις και για το παιδικό πάρτι. Θα γίνουν ανάρπαστα και θα κερδίσεις και τις εντυπώσεις.

Last Sunday of the Easter holidays . From tomorrow, our kidos go back to school. And the school lunch pack headache returns.
I have the solution . An easy to make dough transforms itself into a delicacy that your child will adore. You will need
1/2 cup vegetable oil
1 glass of lukewarm milk
1 sachet of dry yeast
1 pinch salt
1 pinch sugar
flour, all -purpose
1 egg yolk.
In a deep bowl put all the ingredients (except the egg ) and slowly add the flour ( that much as to make a soft and supple dough). Let it rest and rise, somewhere warm for half an hour.
Then, divide the dough into 3 small balls. Open each ball with a rolling pin and cut 8 pieces, just like you do with pizza. Place the stuffing in the wide part ,close from the sides and wrap. Spread with egg yolk and bake in parchment paper , in a preheated oven at 180C for about 20 minutes or until your little pies get a beautiful golden colour.
My kids, love sausage as a stuffing, but you can also try whatever cheese or ham you have in your fridge. One thing is for sure the kids will love these and the next time you’re gonna have to make a double dose cause their classmates will love these croissants as well.

τα κρουασανάκια της μαμάς μου

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

29 Απαντήσεις

    1. Μετά τα ψήνονται απευθείας από την κατάψυξη; και αν ναι για πόση ώρα περίπου; (έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός του κολατσιού 🙂 )

  1. Φτιαχνω σε καθε παρτυ αυτα τα υπεροχα κρουασανακια. Η ερωτηση μου ειναι, μπορω να φτιαξω την ζυμη απο την προηγουμενη ημερα και να την κρατησω στο ψυγειο;

    1. Σκεπάστε τη ζύμη καλά με διάφανη μεμβράνη αλλά όταν θα είστε έτοιμη να γεμίσετε, θα πρέπει να την βγάλετε από το ψυγείο και να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 🙂

  2. Γειά σας! Με τι θα μπορουσα να αντικαταστησω το γαλα; Η κόρη μου έχει αλλεργία στο γαλα, αλλα θα ήθελα πολυ να εφτιαχνα κατι τετοιο.
    Ευχαριστώ

    1. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το γάλα με νερό. Δεν θα έχει βέβαια το ίδιο αποτέλεσμα, όμως προσέξτε να πάρετε μια ζύμη εύπλαστη. Για αυτό προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι. Ελπίζω να λειτουργήσει αυτό για εσάς και την κορούλα σας. Καλή επιτυχία. 🙂

      1. Καταπληκτική συνταγή, εύκολη και τα κρουασανακια έγιναν ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους! Ευχαριστούμε για τις πιο όμορφες συνταγές που έχουμε δοκιμάσει και το καταπληκτικό βιβλίο που έχετε εκδώσει !!!

    1. Καλησπέρα Μαρία. Η ζύμη δεν είναι για τα κλασσικά κρουασάν βουτύρου. Δεν είναι σφολιάτα. Μερικές φορές όμως, αφήνω ποσότητα από την ζύμη δίχως να την γεμίσω. Πλάθω μικρά φραντζολάκια, τα ψήνω, τα ανοίγω στη μέση και κάνω σαντουιτσάκια για τα παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή καριέρας. Από τους Χρηματιστηριακούς δείκτες με τα limit up και τα limit down, στην κουζίνα μου με τα ταψιά και τις κατσαρόλες. Και με τους πιο απαιτητικούς “πελάτες”. Την οικογένεια! Μαμά στην τσίτα λοιπόν. Μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει την μαγειρική! Εδώ θα βρεις εύκολες, γρήγορες, δοκιμασμένες συνταγές και ιδέες για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σου. Καλώς ήλθες!

Social Media

Το Βιβλίο μου

Αγόρασε το εδώ

Δημοφιλείς συνταγές

Newsletter

Λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

mamatsita

Πρόσφατες Συνταγές

Πανεύκολη Μανιταρόσουπα

Αυτή η πανεύκολη μανιταρόσουπα, θα σε ενθουσιάσει αν είσαι και εσύ λάτρης των μανιταριών όπως κι εγώ. Έχουμε φτιάξει αρκετές συνταγές εδώ με μανιτάρια και

Σάλτσα με μανιτάρια

Σάλτσα με Μανιτάρια. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια, τότε σίγουρα θα σου αρέσει και αυτή εδώ η πανεύκολη συνταγή. Προέκυψε μια κρύα μέρα του Γενάρη,