Ρολλάκια κανέλας με κολοκύθα

Δεν είχα πάντα αυτή την αγάπη στην κολοκύθα. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με κράταγε σε απόσταση.
Την είχα κάπως περίεργα στο μυαλό μου.
Περισσότερο συνδυασμένη με Halloween και μάγισσες, παρά σερβιρισμένη σε οικογενειακό τραπέζι.
Η αλλαγή ήρθε κάπου στα early 30ς μου, όταν είχα αναπτύξει καθημερινή, φιλική σχέση με την κυρία Μαρίνα, την φουρνάρισα απέναντι από την εταιρία που εργαζόμουν.
Κάθε πρωί, έπαιρνα την τυροπιτούλα μου με το έμενταλ και το μπουκαλάκι με το γάλα.
Με είχε μάθει και μου τα ετοίμαζε με το που με έβλεπε στην πόρτα.
Μια μέρα όμως, ανοίγοντας την πόρτα με πλημμύρισε μια άλλη, διαφορετική μυρωδιά. Πλησιάζοντας τον πάγκο της, είδα ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί που μόλις είχε βγει από τον φούρνο. Μύριζε υπέροχα!
– Τι είναι αυτό; ρώτησα
– Τυρόπιτα με κολοκύθα, μου απάντησε
Και πριν προλάβω να αρνηθώ κρατούσα στα χέρια μου δύο σακουλάκια. Την κλασσική μου έμενταλ στο ένα και την κολοκυθόπιτα της κας Μαρίνας στο άλλο.
Αυτό ήταν! Μετά ήρθαν οι σούπες όπως αυτή εδώ η κολοκυθόσουπα, τα κέικ όπως αυτό το κέικ κολοκύθας, οι πίτες όπως αυτή εδώ η γλυκιά κολοκυθόπιτα της Φωτεινής, το chutney (έρχεται σύντομα και στο blog) και φυσικά αυτά εδώ τα ρολλάκια κανέλας με κολοκύθα!ρολλά κανέλας με κολοκύθαΠοιος δεν αγαπά τα ρολλάκια κανέλας;
Για μένα είναι κι αυτά ένα είδος comfort food! Τα ψήνεις και μοσχομυρίζει το σπίτι, τ’ απολαμβάνεις ζεστά ζεστά με μια κούπα αχνιστό καφέ, ή μια κούπα σοκολάτα. Θυμίζουν τόσο πολύ φθινόπωρο, κρύες μέρες χειμώνα, φωνάζουν θαλπωρή με μια κουβερτούλα καναπέ τυλιγμένη στα πόδια.ρολλά κανέλας με κολοκύθαρολλά κανέλας με κολοκύθαΚι αν τους βάλεις μέσα και λίγο πουρέ κολοκύθας, τότε το σπίτι μοσχομυρίζει ακόμη πιο πολύ, και η γεύση τους φωνάζει ακόμη περισσότερη θαλπωρή. Γνώμη μου.
Κι αν τους προσθέσεις από πάνω και γλάσο κρέμας τυριού… εκεί να σ΄έχω!!!
Αν θέλεις να τα φτιάξεις κι εσύ δες εδώ τι πρέπει να κάνεις.
Θα χρειαστείς
για τη ζύμη
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 πρέζα αλάτι
1 κ γλ ζάχαρη
80 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
1 κούπα πουρέ κολοκύθας*
1 κ γλ κανέλα τριμμένη
½ κ γλ γαρύφαλο τριμμένο
½ κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
(όσο πάρει για μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλά στα χέρια) &
2 κ σ λιωμένο βούτυρο για την επάλειψη του φύλλου
για τη γέμιση
2 κ σ καστανή ζάχαρη
2 κ σ ζάχαρη
½ κ σ κανέλα
για το γλάσο
150 γρ κρέμα τυριού
2 κ σ γάλα
1 κ σ ζάχαρη άχνη
ρολλά κανέλας με κολοκύθαΣε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι. Χρειαζόμαστε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλά στα χέρια.
Αν χρησιμοποιήσεις τον κάδο του μίξερ, χρησιμοποίησε τον γάντζο και πρόσθεσε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Σκεπάζεις τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνεις να φουσκώσει.
Μόλις έτοιμη, ανοίγεις την ζύμη με τον πλάστη σε αλευρωμένο πάγκο δίνοντας της ορθογώνιο σχήμα.
Αλείφεις το φύλλο καλά με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζεις με τα υλικά της γέμισης τα οποία έχεις ανακατέψει όλα μαζί σε ένα μπολάκι.
Τυλίγεις το φύλλο σε ρολό και κόβεις σε ροδέλες.ρολλά κανέλας με κολοκύθαΤοποθετείς τις ροδέλες σε καλά βουτυρωμένο σκεύος τη μία δίπλα στην άλλη κι αλείφεις την επιφάνεια τους με λίγο από το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι τα ρολλάκια σου να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Όση ώρα ψήνονται, ετοίμασε το γλάσο.
Χτύπα στο μίξερ την κρέμα τυριού ν’ αφρατέψει και πρόσθεσε της τα υπόλοιπα υλικά συνεχίζοντας για λίγο ακόμη το χτύπημα. Αν το γλάσο σου είναι σφιχτό, τότε πρόσθεσε λίγο γάλα ακόμη.ρολλά κανέλας με κολοκύθαςρολλά κανέλας με κολοκύθαΜόλις τα ρολλάκια ψηθούν, άφησε τα να κρυώσουν για πέντε λεπτά και μετά πρόσθεσε τους το γλάσο.
Να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν θα καταφέρεις να περιμένεις να κρυώσουν. Εγώ ποτέ δεν τα καταφέρνω. Τα τρώω έτσι αχνιστά κι ας καίγεται η γλώσσα μου.
Καλή επιτυχία
Με αγάπη
MamaTsita

* Oδηγίες για τον πουρέ; Κάνε κλικ στο κέικ κολοκύθας

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

6 Απαντήσεις

  1. Καλημέρα! Φαίνονται φανταστικά! Ζηλεύω πολύ και θέλω να τα κάνω, μα φοβάμαι γιατί δεν τα πάω καθόλου καλά με τις ζύμες. Φαντάζομαι την μυρωδιά τους…!!!

  2. Καλησπέρα, τα γλυκά σας είναι καταπληκτικά… ήθελα να ρωτήσω όμως, σε περίπτωση που δεν μας βρίστεται πουρές κολοκύθας μπορούμε να το αντικαταστησουμε με κατι αλλο?
    ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή καριέρας. Από τους Χρηματιστηριακούς δείκτες με τα limit up και τα limit down, στην κουζίνα μου με τα ταψιά και τις κατσαρόλες. Και με τους πιο απαιτητικούς “πελάτες”. Την οικογένεια! Μαμά στην τσίτα λοιπόν. Μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει την μαγειρική! Εδώ θα βρεις εύκολες, γρήγορες, δοκιμασμένες συνταγές και ιδέες για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σου. Καλώς ήλθες!

Social Media

Το Βιβλίο μου

Αγόρασε το εδώ

Δημοφιλείς συνταγές

Newsletter

Λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

mamatsita

Πρόσφατες Συνταγές

Πανεύκολη Μανιταρόσουπα

Αυτή η πανεύκολη μανιταρόσουπα, θα σε ενθουσιάσει αν είσαι και εσύ λάτρης των μανιταριών όπως κι εγώ. Έχουμε φτιάξει αρκετές συνταγές εδώ με μανιτάρια και

Σάλτσα με μανιτάρια

Σάλτσα με Μανιτάρια. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια, τότε σίγουρα θα σου αρέσει και αυτή εδώ η πανεύκολη συνταγή. Προέκυψε μια κρύα μέρα του Γενάρη,