Ήμουν πάντα πολύ προσεκτική με τα δώρα που έκανα στον Mr. Papatsita μου. Eιδικά στα πρώτα χρόνια της σχέσης μας.
Λειτουργούσα με το σκεπτικό, «εγώ μπορεί και να φύγω, τα δώρα μου όμως θα μείνουν για να σου θυμίζουν εμένα».
Είχα από τότε την στρατηγική μου. Έτσι όταν το 1998 (πόσο πίσω σε γύρισα τώρα, ε;!!!) το περιοδικό του National Geographic κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγώ επέλεξα ως δώρο την διετή συνδρομή στο όνομα του τότε καλού μου και νυν πατέρα των παιδιών μου.
Από τότε πέρασαν χρόνια πολλά, η σχέση μας εξελίχθηκε και τα τεύχη αυτού του αξιόλογου περιοδικού, που σε κάνει να ταξιδεύεις με κάθε ξεφύλλισμα της σελίδας του, μετακόμισαν μαζί μας αρκετές φορές, στόλισαν πολλά ράφια στις βιβλιοθήκες μας, διαβάστηκαν σαν άλλα παραμύθια στα δυο μας παιδιά και έφτασαν να χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα ως βοηθήματα για τις εργασίες τους στο σχολείo (έπιασε τόπο το δώρο μου, δεν μπορείς να πεις;!)!!!
Όταν λοιπόν, έμαθα για την συμμετοχή μου στην βραδιά λανσαρίσματος της σειράς του National Geographic Channel,
“Eat: The Story of Food”, καταλαβαίνεις πως δεν χάρηκα απλά. Ενθουσιάστηκα!!!Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το National Geographic Channel, που είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, hol και Cyta Hellas, προβάλλει κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ μια καταπληκτική σειρά για το μόνο πράγμα που ενεργοποιεί και τις πέντε μας αισθήσεις ταυτόχρονα, για το κίνητρο πίσω από σχεδόν όλα όσα έχουμε καταφέρει ως είδος. Το φαγητό!
Το φαγητό και την ιστορία του!
Και μην μου πεις πως πρόκειται για μια ακόμη εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση μέσα από τις δεκάδες που προβάλλονται, γιατί αυτή εδώ διαφέρει παρασάγγας από ότι έχεις δει μέχρι τώρα.
Σ’ αυτήν εδώ την εκπομπή και μέσα από τις 6 θεματικές της ενότητες θα μάθεις πως το φαγητό που τρώμε και ο τρόπος που το τρώμε, έχει επηρεάσει τον πολιτισμό κι έχει διαμορφώσει κουλτούρες ανά τον πλανήτη. Πως, από ένα κομμάτι κρέας που έριξαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι πάνω στη φωτιά για πρώτη φορά , φτάσαμε στις εργαστηριακές ομάδες αναζήτησης για το τέλειο και πιο τραγανό πατατάκι.Εκείνο το βράδυ του λανσαρίσματος της σειράς λοιπόν, στον όμορφο χώρο του Barque στη Νέα Ερυθραία, είχα την τιμή και την χαρά να παρουσιάσω μαζί με τον βραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια μια συνταγή που αφορά σε μία από τις 6 θεματικές ενότητες της εκπομπής
“Eat : The Story of Food” .
«Η θάλασσα αλλάζει».Η ενότητα αυτή παρουσιάζει την ανάγκη να εξερευνήσουμε τρόπους να πιάνουμε , να ετοιμάζουμε και να τρώμε αυτά που προσφέρει η θάλασσα, πέρα από την αλόγιστη κατανάλωση ενός και μόνο είδους.
Η συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια, σπανακόρυζο με φύκια.
Και μην βιαστείς να κάνεις την γκριμάτσα που φαντάζομαι πως κάνεις, καθώς το διαβάζεις τώρα αυτό. Και που για να σου είμαι ειλικρινής, την ίδια έκανα κι εγώ όταν με ενημέρωσαν πως θα την ετοιμάσω μαζί του.
Γιατί…, ε, δεν έχω και την καλύτερα σχέση με τα φύκια. Ούτε πως αν δεν έχει φύκια το τραπέζι, δεν κάθομαι να φάω!
Αλλά εδώ μιλάμε για τον Πέσκια!!!
Η συνταγή του ετοιμάστηκε, δοκιμάστηκε και ενθουσίασε τους παρευρισκομένους στο χώρο της εκδήλωσης, αλλά κι εμένα προσωπικά.Έμαθα πολλά εκείνη την βραδιά στο Barque για το φαγητό και την ιστορία του. Πολλά περισσότερα κι ακόμη πιο ενδιαφέροντα είμαι σίγουρη πως θα μάθω παρακολουθώντας κι αυτή την σειρά!
Κάθε ένα από τα 6 ωριαία επεισόδια έχει διαφορετικό αντικείμενο καλύπτοντας μια ποικιλία θεμάτων, όπως οι καινοτόμοι στην ιστορία του φαγητού, το μαγείρεμα κρέατος από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, η ζάχαρη στα φαγητά, γεύματα από τη θάλασσα, η ένοχη απόλαυση του junk food αλλά και πολύτιμοι σπόροι που κάνουν θαύματα σε φαγητό και ποτό. Μεταξύ των επεισοδίων της σειράς, έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τις συνεντεύξεις πάνω από 70 διάσημων ανθρώπων που σχετίζονται με το φαγητό.
Και για να σε πείσω ακόμη περισσότερο θα σου πω κι αυτό.
Ήξερες εσύ πως η πρώτη σούπα που φτιάχτηκε πριν από 6000 περίπου χρόνια ήταν από ιπποπόταμο και σπουργίτι;
Για αυτό σου λέω, κάτσε χαλαρά στον καναπέ σου την Δευτέρα το βράδυ στις 9 κι απόλαυσε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία του φαγητού!
Με αγάπη
MamaTsita