Τσουρέκια

Τα τσουρέκια δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Για να τα φτιάξεις πρέπει να έχεις υπομονή. Πολλή υπομονή!
Πρέπει να πάρεις απόφαση πως θα μπεις στην κουζίνα κάποια στιγμή το πρωί και θα βγεις κάποια στιγμή το απόγευμα.
Πολλές φορές έχω προσπαθήσει να φτιάξω τσουρέκια.  Οπλίστηκα  με υπομονή και ξεκίνησα να γράφω εργατώρες  στην κουζίνα, όμως  το αποτέλεσμα,  μπορεί να έφερνε την υπέροχη μυρωδιά του Πάσχα (τίποτα δεν θυμίζει περισσότερο Πάσχα από την μυρωδιά των τσουρεκιών που ψήνονται στον φούρνο), αλλά δεν έφερνε πάντα την αφράτη αίσθηση του τσουρεκιού.
Φέτος όμως, η προσπάθεια μου για τσουρέκια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία .
Πάμε λοιπόν να σου δείξω τη φετινή μου Πασχαλινή επιτυχία και τα μυστικά της.

Τσουρέκια

Υλικά

Χρησιμοποιώ
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
4 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ γλ αλάτι
10 γρ μαχλέπι τριμμένο
½ κ γλ μαστίχα τριμμένη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250  γρ βούτυρο αγελαδινό
250 γρ ζάχαρη
200 γρ γάλα χλιαρό
4 αυγά

Δες πως γίνονται τα Τσουρέκια!

1ο μυστικό πολύ καλό ζύμωμα

Το καλό ζύμωμα είναι ένα από τα μυστικά επιτυχίας.

Τσουρέκια
Στον κάδο της κουζινομηχανής  προσθέτω το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα και τ΄ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα.

Tip:  Εκτός από ξύσμα πορτοκάλι μπορείς να αρωματίσεις και με ξύσμα λεμόνι

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτω το βούτυρο με τη ζάχαρη κι ανακατεύω για να λιώσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάω τ΄αυγά με το γάλα και τα προσθέτω στο βούτυρο.
Προσθέτω αυτό το μίγμα στο μίγμα με το αλεύρι και ξεκινώ το ζύμωμα με το εξάρτημα του γάντζου βάζοντας την κουζινομηχανή σε λειτουργία στη χαμηλή ταχύτητα.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθώς περιστρέφεται στον κάδο ξεκολλάει από τα πλάγια, είναι ελαστική και λεία.

Τσουρέκια

2ο μυστικό: Θερμοθάλαμος  και υπομονή

Πλάθω την ζύμη σε σχήμα μπάλας, την βάζω σε μια βαθιά λεκάνη, την οποία έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, την σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη, την τοποθετώ στον φούρνο της κουζίνας τον οποίο ανάβω στους 50 βαθμούς και κάνω υπομονή.

Χρειάστηκαν ακριβώς δύο ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μετά το πρώτο φούσκωμα, ξαναπλάθω την ζύμη και της δίνω το τελικό σχήμα.

Tip:  Σ’ αυτή τη φάση, αν έχεις κόκκινο αυγό τοποθέτησε το στο κέντρο του

Τοποθετώ και πάλι τα τσουρέκια πίσω στο θερμοθάλαμο και περιμένω για το δεύτερο φούσκωμα.
Χρειάστηκε ακριβώς μιάμιση ώρα για να διπλασιαστούν σε όγκο.

Τσουρέκια
Εκτός από το κλασσικό σχήμα της πλεξούδας, «έπαιξα» και με τη φόρμα του κέικ και τη φόρμα των μάφιν γιατί είναι σχήματα που αρέσουν πολύ στα παιδιά μου.
Ειδικά τα τσουρεκάκια – μάφιν μπαίνουν πολύ εύκολα στην σχολική τους τσάντα και παραμένουν αφράτα και μαλακά, ενώ τα τσουρέκια στη φόρμα του κέικ, κόβονται σε υπέροχες φέτες που ζεσταίνονται
στην τοστιέρα και αλείφονται στο πρωινό με βούτυρο και μαρμελάδα.

Τσουρέκια
Tip: μην ξεχάσεις να βουτυρώσεις καλά τις φόρμες.

Τσουρέκια

3ο μυστικό η επάλειψη

Αφού λοιπόν, διπλασιαστεί ο όγκος των τσουρεκιών, αλείφω με αυγό ανακατεμένο με λίγο νερό.
Το μυστικό εδώ είναι οι πολύ απαλές και προσεκτικές κινήσεις γιατί αν κατά λάθος «γδάρεις» τη ζύμη, θα ξεφύγει αέρας κι έτσι μπορεί μεν τα τσουρέκια να φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλλά μόλις τα βγάλεις από το φούρνο θα κάτσουν απότομα.
Πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου.

Τσουρέκια

4ο μυστικό μέτριος προθερμασμένος φούρνος

Συνήθως, μετά το δεύτερο φούσκωμα στο θερμοθάλαμο ανέβαζα την θερμοκρασία του φούρνου κατευθείαν στους 170 βαθμούς και μετά την επάλειψη  έβαζα τα τσουρέκια μου για ψήσιμο. Κι ενώ καθώς ψήνονταν φούσκωναν ακόμη πιο πολύ, όταν τα έβγαζα «κάθονταν» κι είχαν περισσότερο την αίσθηση ενός μυρωδάτου ψωμιού παρά ενός αφράτου, μαστιχωτού τσουρεκιού
Φέτος έκανα μια μικρή αλλαγή.
Μετά το δεύτερο φούσκωμα, ανέβαζω τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς.
Όταν μετά την επάλειψη βάζω τα τσουρέκια για ψήσιμο, τότε ανεβάζω την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνω για 40 λεπτά περίπου.

Τσουρέκια

Τσουρέκια
Τσουρέκια
Αυτό ήταν λοιπόν! Μετά από αρκετές ώρες υπομονής κι αναμονής (που αξίζουν τον κόπο),  τα τσουρέκια είναι έτοιμα, αφράτα, μοσχοβολιστά και μαστιχωτά.
Καλά ζυμώματα και Καλή Ανάσταση!!!
Με αγάπη
Mamatsita

Ακολούθησε με στο Youtube & στα Social Media και δες όλες τις νέες μου δημοσιεύσεις!

   

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

13 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα!Η συνταγή σου με δελέασε πολύυυ!!άραγε γίνονται αφράτα κ μαστιχωτά και χωρίς κουζινομηχανή;εννοώ με ζύμωμα με τα χέρια;;καλό πάσχα!

    1. Η αλήθεια είναι πως φέτος που χρησιμοποίησα την Κουζινομηχανή, μου έγιναν πιο αφράτα και μαστιχωτά από κάθε άλλη φορά. Το ζύμωμα είναι ένα από τα μυστικά. Αν δεν έχετε κουζινομηχανή, ζυμώστε περισσότερο χρόνο από ότι κάνετε συνήθως.
      Αν τα δοκιμάσετε είναι επίσης σημαντικό να ακολουθήσετε και τα υπόλοιπα “κολπάκια”. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση! 🙂

  2. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
    Τα ακολούθησα όλα κατά γράμμα και δυστυχώς στο ψησιμο δε φούσκωσαν και βγήκαν σκληρά σα γλυκό ψωμί, αποτυχία.
    Τι μπορεί να πήγε στραβά? 🙁

    1. Καλημέρα Μαίρη και Χρόνια Πολλά. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πήγε στραβά, καθώς όπως λες ακολούθησες ακριβώς τις οδηγίες.
      Μου κάνει εντύπωση γιατί η συνταγή είναι δοκιμασμένη και από “φίλες” του blog, οι οποίες μου έστειλαν φωτογραφίες με τα τσουρέκια τους (δες τη σελίδα στο facebook).

  3. Καλημέρα, σκέφτομαι να δοκιμάσω τη συνταγή σας αλλά δεν κατάλαβα τι κάνετε στο δεύτερο φούσκωμα. Αφού πλάσετε τα τσουρέκια τα βάζετε για φούσκωμα στους 100 βαθμούς ;

    1. Αφού δώσω στα τσουρέκια το τελικό τους σχήμα τα βάζω πίσω στον θερμοθάλαμο που είναι ήδη στους 50 βαθμούς. Τα τσουρέκια φουσκώνουν, τα αφαιρώ από τον θερμοθάλαμο, ανεβάζω την θερμοκρασία στους 100, αλείφω και πασπαλίζω τα τσουρέκια, τα βάζω πίσω στο φούρνο, ανεβάζω την θερμοκρασία στους 170.

  4. Καλησπέρα,

    Αν κατάλαβα καλά από την προηγούμενη απάντηση, τα τσουρέκια δεν ψήνονται καθόλου στους 100 βαθμούς, σωστά? Βγαίνουν από το θερμοθάλαμο που έχει 50 βαθμούς (μετά το δεύτερο φούσκωμα), αλείφονται και πασπαλίζονται και ξαναμπαίνουν όταν ο φούρνος στους 100 βαθμούς και γυρίζουμε αμέσως το διακόπτη στους 170 βαθμούς. Δηλαδή μένουν στους 100 βαθμούς για 3 δευτερόλπετα, μέχρι να γυρίσουμε το διακόπτη από τους 50 στους 170 βαθμούς….

    1. Το πρώτο και το δεύτερο φούσκωμα γίνεται στους 50 βαθμούς. Όταν γίνει το δεύτερο φούσκωμα, βγάζω τα τσουρέκια από το φούρνο και ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς. Κάνω την επάλειψη, τα ξαναβάζω πίσω στο φούρνο και μόλις κλείσω την πόρτα του φούρνου ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 170. 😉

  5. Καλημέρα.

    Λέτε “Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτω το βούτυρο με τη ζάχαρη κι ανακατεύω για να λιώσουν.”.
    Δηλαδή τα βάζετε στη φωτιά; Και αν ναι, να υποθέσω σε χαμηλή θερμοκρασία;
    Επίσης, πορείτε να μου πείτε πόσα τσουρέκια (μεγέθους φόρμας) γίνονται με αυτές τις αναλογίες;
    Ευχαριστώ πολύ!

  6. Καλημερα

    Σας ευχαριστουμε πολυ για τις τελειες συνταγες που μας δινετε,θα ηθελα να σας ρωτησω ποσα γραμμαρια θελω εαν βαλω φρεσκια μαγια?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή καριέρας. Από τους Χρηματιστηριακούς δείκτες με τα limit up και τα limit down, στην κουζίνα μου με τα ταψιά και τις κατσαρόλες. Και με τους πιο απαιτητικούς “πελάτες”. Την οικογένεια! Μαμά στην τσίτα λοιπόν. Μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει την μαγειρική! Εδώ θα βρεις εύκολες, γρήγορες, δοκιμασμένες συνταγές και ιδέες για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σου. Καλώς ήλθες!

Social Media

Το Βιβλίο μου

Αγόρασε το εδώ

Δημοφιλείς συνταγές

Newsletter

Λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

mamatsita

Πρόσφατες Συνταγές

Πέννες με σάλτσα ψητής μελιτζάνας

Η μακαρονάδα με πέννες ολικής άλεσης και σάλτσα από ψητή μελιτζάνα, τοματίνια και φέτα  θα σου θυμίσει εκείνη την viral συνταγή πριν από μερικά (δύο

Πανεύκολες πιτούλες (flatbreads)

Τα flatbreads στα Ελληνικά μεταφράζονται ως πλακέ ψωμί. Εγώ λέω να τα ονομάσω πιτούλες και μάλιστα πανεύκολες. Για να ετοιμαστούν χρειάζονται μόλις 3 βασικά υλικά.