Ψητό κοτόπουλο με μπύρα & φρέσκα μυρωδικά. Roasted chicken with beer & fresh herbs.

Πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη. Ωραία. Αλλά τι γίνεται αν εσύ δεν θέλεις ή δεν μπορείς να συμμετέχεις σ’ αυτό το ελληνικό έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων; Χάνεται όντως; Ιδέα δεν έχω. Απλά μου άρεσε σαν πρόταση για αυτό την έγραψα.

Τώρα θα μου πεις γιατί να μην θέλει κάποιος να τσικνίσει την Τσικνοπέμπτη;

Για χίλιους δυο λόγους βρε αδελφέ! Γιατί μπορεί να μην του αρέσουν τα τσικνιστά. Γιατί μπορεί να του τελείωσαν τα κάρβουνα και βαριέται να πάει να πάρει. Γιατί δεν του αρέσει να ψήνει στις 8 την νύχτα στους 17 βαθμούς Κελσίου (στην καλύτερη). Γιατί η Τσικνοπέμπτη πέφτει πάντα Πέμπτη και την άλλη μέρα πρέπει να σηκωθεί νωρίς για την δουλειά.

Για κανέναν από τους παραπάνω λόγους φίλοι μου και για όλους αυτούς μαζί, σας έχω εγώ την λύση.

Θα φτιάξουμε για την Τσικνοπέμπτη (κι όχι μόνο) ένα κοτόπουλο ψητό στην κατσαρόλα, με μια συνταγή που είναι σαν να σου το παρέδωσε delivery το ψητοπωλείο της γειτονιάς σου. Πολύ εύκολα, απλά και πολύ νόστιμα.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για το ψητό λοιπόν κοτόπουλο κατσαρόλας, θα χρειαστείς:

  • 1 κοτόπουλο ξαπλωτό (i.e ανοιγμένο στην μέση)

  • 1 μπύρα ελληνική (σαν αυτή που χρησιμοποίησα εγώ, την Septem με βύνη και μέλι)

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 μπουκετάκι από φρέσκια ρίγανη & θυμάρι

  • αλάτι & πιπέρι

chicken1Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (για να χωράει το ξαπλωτό κοτόπουλο) βάζεις όλα τα υλικά σου μαζί και το κοτόπουλο με την πετσούλα του να ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτό ήταν!!! Σκεπάζεις και μόλις ξεκινήσει η πρώτη βράση χαμηλώνεις την θερμοκρασία και σιγοψήνεις για 1 1/2 ώρα. Μετά από τόση ώρα ψησίματος το κοτόπουλο έχει πιει όλα του τα υγρά κι έχει μείνει με την σαλτσούλα του η οποία έχει πάρει ένα όμορφο καραμελωμένο χρώμα εξαιτίας της μπύρας. Τότε το γυρνάς για να καραμελώσει κι απ΄ την άλλη μεριά και στη συνέχεια το σερβίρεις με πατάτες τηγανιτές και πιτούλες.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ανοίγεις κι άλλη μια μπυρίτσα και πίνεις… στην υγειά της Τσικνοπέμπτης.

Tip 1. Ελληνικές μπυρίτσες σαν την Septem, την ΖΕΟΣ Blue Mak και άλλες πολλές θα βρεις εύκολα στο greekbeershop.gr

& στο cavacactus.gr

Tip 2. Αγγλικό κείμενο για το story δεν υπάρχει. Μόνο για την συνταγή. Άντε τώρα να εξηγήσω εγώ στον αλλοδαπό περί Τσικνοπέμπτης. Γίνεται;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For the roast chicken with beer and fresh herbs you’need:
1 chicken
1 Greek beer ( like the one I used , Septem with malt and honey)
1/2 cup olive oil
1 clove of garlic
1 bouquet of fresh oregano & thyme
salt & pepper

In a wide pot put the chicken with the skin facing the bottom of the pot, plus all other ingredients. That’s it ! Cover and lower the temperature after the first boil. Simmer for 1 1/2 hour. After so much time the chicken has drunk all the liquid and is left with its sauce of a beautiful caramelized color due to the beer . Turn chicken to the other side as well. Serve with fries, pita bread and a glass of beer.

Tip. You can find Greek beers as Septem, or ZEOS Blue Mak in greekbeershop.gr& in cavacactus.gr

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή καριέρας. Από τους Χρηματιστηριακούς δείκτες με τα limit up και τα limit down, στην κουζίνα μου με τα ταψιά και τις κατσαρόλες. Και με τους πιο απαιτητικούς “πελάτες”. Την οικογένεια! Μαμά στην τσίτα λοιπόν. Μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει την μαγειρική! Εδώ θα βρεις εύκολες, γρήγορες, δοκιμασμένες συνταγές και ιδέες για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σου. Καλώς ήλθες!

Social Media

Το Βιβλίο μου

Αγόρασε το εδώ

Δημοφιλείς συνταγές

Newsletter

Λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

mamatsita

Πρόσφατες Συνταγές

Πανεύκολη Μανιταρόσουπα

Αυτή η πανεύκολη μανιταρόσουπα, θα σε ενθουσιάσει αν είσαι και εσύ λάτρης των μανιταριών όπως κι εγώ. Έχουμε φτιάξει αρκετές συνταγές εδώ με μανιτάρια και

Σάλτσα με μανιτάρια

Σάλτσα με Μανιτάρια. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια, τότε σίγουρα θα σου αρέσει και αυτή εδώ η πανεύκολη συνταγή. Προέκυψε μια κρύα μέρα του Γενάρη,