Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Είναι τ’ αγαπημένα των παιδιών μου.
Κάθε χρόνο τα ετοιμάζω.
Τα κόβω με κουπ πατ σε διάφορα εορταστικά σχέδια (βλ. αστεράκι, δεντράκι, καμπανούλα, ελαφάκι κτλ κτλ) και πολλές φορές τα κάνω και δωράκι!
Τα βάζω σ’ ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο κουτάκι και τα προσφέρω στους φίλους μου που ξετρελαίνονται κι εκείνοι με την γεύση τους και μου ζητούν την συνταγή.
Ήρθε λοιπόν και πάλι φέτος η ώρα να τα απολαύσουμε. Η συνταγή δεν είναι καθόλου περίπλοκη (αυτό έλειπε άλλωστε), τα υλικά είναι απλά και σίγουρα τα έχεις ήδη στο ντουλάπι σου… οπότε, φώναξε τα πιτσιρίκια σου και πιάστε δουλειά στον πάγκο της κουζίνας.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μίξερ αν θέλεις, αλλά εγώ δεν θα σου το συνιστούσα. Δεν τα ‘χω φτιάξει ποτέ με μίξερ.
Το ζύμωμα με το χέρι είναι μέρος της όλης «εορταστικής» παιχνιδιάρικης διαδικασίας με τα παιδιά, η οποία, πίστεψε με θα τους αφήσει μια από τις καλύτερες αναμνήσεις.
Προετοιμάσου βέβαια για έναν ψιλοχαμό, αλλά ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!!!
Είπαμε…τώρα φτιάχνουμε αναμνήσεις!!!

χριστουγεννιάτικα μπισκότα
20151130_161812

Υλικά

1 κούπα σπορέλαιο
½ κούπα ζάχαρη
150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι βανιλέτα (μπορείς κι 1 κ γλ βανίλια σε υγρή μορφή)
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι baking powder
αλεύρι κοσκινισμένο (περίπου 1 κιλό)

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Σε ένα αρκετά βαθύ μπολ ρίξε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το πορτοκάλι κι ανακάτεψε πολύ καλά. Στη συνέχεια κι ενώ συνεχίζεις το ανακάτεμα, πρόσθεσε τη βανιλέτα, το αλάτι και το baking. Ξεκίνα να προσθέτεις το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας με το χέρι σου. Η ζύμη θα πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Στρώσε μια λαδόκολλα στο ταψί σου και χρησιμοποίησε κουπ πατ με χριστουγεννιάτικες φιγούρες.

20151129_164200
Πάμε όμως τώρα να φτιάξουμε το «αστεράτο» Χριστουγεννιάτικο δεντράκι!
Εύκολο!!! Το μόνο που θα χρειαστείς είναι κουπ πατ σε σχήμα αστεριού και σε διάφορα μεγέθη.
Κόψε και ψήσε πρώτα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 και για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι να δεις τις άκρες να ροδίζουν, τα μεγάλα αστέρια. Κατόπιν συνέχισε με το αμέσως μικρότερο μέγεθος, μειώνοντας ανάλογα και τον χρόνο ψησίματος.
Μόλις τ’ αστέρια είναι έτοιμα, άφησε τα σε μια σχάρα να κρυώσουν.

χριστουγεννιάτικα μπισκότα
χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Ξεκίνα σχηματίζοντας το δεντράκι, τοποθετώντας στην βάση του πιάτου που θα χρησιμοποιήσεις, πρώτα τα μεγαλύτερα και συνέχισε με τα επόμενα φτάνοντας ως την κορυφή. Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρισε με πολύχρωμα τρουφάκια .
Το «αστεράτο» σου δεντράκι είναι έτοιμο.

Καλές γιορτές
Με αγάπη
MamaTsita

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

116 Απαντήσεις

    1. Τα πασπάλισα μόνο με ζάχαρη άχνη. Δεν έβαλα κάτι για να κολλήσουν. Η επιφάνεια τους είναι αρκετά μεγάλη και στερεώνονται εύκολα. Εγώ πασπαλίζω μόνο με ζάχαρη άχνη, γιατί έτσι αρέσουν στα πιτσιρίκια μου. 🙂

  1. Θα τα δοκιμασω λοιπόν και θα σου στείλω εντυπώσεις! Πέφτουν και τα γενέθλια του μικρού μου σε λίγες μέρες οπότε πιστεύω θα κάνουν εντύπωση στο πάρτυ

  2. Με αυτες τις αναλογιες ποσα δεντρακια γινονται; Επισης, λεω να ριξω πρασινο χρωμα στη ζυμη για να βγουνε πρασινα δεντρακια. Τι λες?

        1. Πόσα γραμμάρια ζάχαρη και πόσο σπορέλαιο; δυσκολεύομαι οταν γραφει κούπα.τι κούπα χρησιμοποιείς; Θα μου ήταν μεγάλη βοήθεια αν ήξερα τα γραμμάρια .

          1. Καλησπέρα Ευγενία. Οι κούπες είναι δοσομετρητές και όχι κούπες καφέ ή γάλα. Παρόλα αυτά αν μετρήσεις τα υλικά με την κούπα που χρησιμοποιείς εσύ συνήθως δεν θα έχεις πρόβλημα.

    1. Καθόλου λίγη. Και καθόλου πικρά. Μην ξεχνάτε πως πέφτει πάνω τους μετά και ζάχαρη άχνη. Αν πάλι θεωρείται πως μπορεί να είναι άγλυκα για τα γούστα σας, τότε αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης. Αν και ειλικρινά, εγώ πιστεύω πως δεν χρειάζεται. 😉

  3. Τα φτιάξαμε με την κόρη μου για να κεράσει για τη γιορτή της στο σχολείο. Τα κάναμε σε διάφορα σχήματα γιατί εκείνη το απαίτησε και έγιναν φανταστικά Γωγώ!!! Επειδή είχαμε ηδη ξεκινήσει τη διαδικασία, έβαλα το πορτοκάλι λίγο πριν το αλεύρι αλλά οκ, δε νομίζω ότι έγινε μεγάλο κακό:)
    Φούσκωσαν κανονικά και δεν έχασαν το σχήμα τους. Σ’ευχαριστούμε πολύ για τις καταπληκτικές και απλές συνταγές σου!!!
    Να περάσεις υπέροχες γιορτινές ημέρες με όλους όσους αγαπάς και σ’αγαπούν!!!!

  4. Προσπάθησα να τα φτιάξω σήμερα.
    Χρησιμοποίησα τις έτοιμες μεζούρες 1 & 1/2 κούπας.το αλεύρι ήταν λίγο περισσότερο απο 500γρ, η ζύμη πολύ μαλακή,και δεν ψήνονται ούτε στα 7 ούτε στα 10 λεπτά.
    Τι μπορεί να φταίει;

    1. Κωνσταντίνα, η ζύμη σ’ αυτά τα μπισκότα δεν βγαίνει σκληρή. Είναι μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Χρειάζονται 7 λεπτά ακριβώς (αν χρησιμοποιήσεις κουπ πατ μεσαίου μεγέθους) για να ροδίσουν οι άκρες τους, αλλά και να έχουν πάρει χρώμα απο την κάτω πλευρά. Λυπάμαι που δεν σου πέτυχαν. Επειδή όμως η συνταγή είναι δοκιμασμένη πάρα πολλές φορές από εμένα την ίδια αλλά και από πολλές φίλες του blog που την έφτιαξαν, θα σου πρότεινα να κάνεις άλλη μια προσπάθεια, ακολουθώντας ακριβώς τις οδηγίες. Δηλ. αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε σταδιακά…κλπ κλπ 🙂

  5. Καλημέρα και συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές! Σκέφτομαι να τα φτιάξω με τα παιδάκια μου για τον Αη-Βασίλη.Μου ζήτησαν όμως να έχουν και σοκολατάκια (chocolate chips).Μπορώ να βάλω και αν ναι, να τα βάλω μέσα στη ζύμη ή από πανω πριν τα ψήσω;
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη για όλους!
    Κατερίνα

  6. Καλησπέρα! Να σας ρωτήσω… Περίπου πόσα μπισκότα βγαίνουν με αυτές τις δοσολογίες αν υποθέσουμε οτι θα κάνουμε ένα μεσαίου μεγέθους σχέδιο; Ευχαριστώ!

  7. Είναι τα αγαπημένα μας!!! Τα έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές αλλά η αλήθεια είναι πως καταλάθος την πρώτη φορά είχα βάλει άχνη ζάχαρη στη ζύμη και επειδή συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζουμε ???? συνεχίζω έτσι κάθε φορά. Είναι τέλεια και πασπαλιζω με λίγη άχνη από πάνω κ κανέλα.
    Ευχαριστώ mamatsita????
    Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!!!

  8. Μόλις τα τελείωσα και μάλλον θα τα ξανακάνω πριν τη νέα χρονιά!!!! Είναι τέλεια, πεντανόστιμα και πανεύκολα!!! Καλές γιορτές σε όλους!!!????

  9. Για να γίνουν πιο χριστουγεννιάτικα μπορω να βάλω στην ζύμη κανέλλα, γαρίφαλο κ τζίντζερ;
    Αν ναι, σε ποια φάση;
    Ευχαριστώ πολύ!!

  10. Με τι μπορώ να τα στολίσω εκτός απο άχνη και γλάσο;Χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη θα βρω στο σούπερ μάρκετ;Ευχαριστώ!Καλές γιορτές!!

  11. Υπέροχα μπισκότα. τα έκανα πρώτη φορά και τρελάθηκα από τη γεύση. δεν έκανα το δεντράκι αλλά κάναμε με τη μικρή μου διάφορα σχέδια με κουπ πατ . γρήγορη και εύκολη συνταγή ιδανική για να περάσεις δημιουργικό χρόνο με το παιδί σου. Ευχαριστούμε !!! Καλές γιορτές.

    1. Πολύ χαίρομαι που συμμετείχε και η κορούλα σας. Είμαι σίγουρη πως οι αναμνήσεις αυτές μαζί σας θα της μείνουν αξέχαστες!!! Καλές γιορτές!!! <3

    2. Τα φτιάχνω τα τελευταία 3 χρόνια με τα παιδιά και εναι καταπληκτικά!!! Όταν τα φτιάχνουμε είναι η ώρα του παιδιού!!! Τα φτιάχνω και εκτός χριστουγεννων γιατί τα λατρεύουμε όλοι.!! Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές., Χρόνια Πολλά, καλά και κυρίως γλυκά!!

  12. Πολύ ωραίες οι συνταγές σας και πολύ εύκολες και νοστιμες! Θα κάνω φέτος τα μελομακαρονα με τα κραμπερι και τα μπισκοτακια σας! Θα πετύχουν είμαι σίγουρη! Καλές γιορτές να έχετε με υγεία! 🎅🎅🎅

  13. Συγχαρητήρια για τις υπέροχες και εύκολες συνταγές σας! Φέτος θα κάνω τα μελομακαρονα με τα κραμπερι και τα μπισκοτάκια! Είμαι σίγουρη ότι θα πετύχουν! Καλές γιορτές να έχετε με υγεία! 🎅🎅🎅🎅

  14. Ενω εκανα οτι εγραφε η συνταγη η ζυμη δεν ειναι εννιαια , εχει γινει μικρα μικρα κομματακια που δεν κολανε μεταξυ τους …τι φταιει ;

    1. Είναι πάρα πολύ το αλεύρι γιαυτό έγινε έτσι η ζύμη σου. Εγώ τα έκανα σήμερα αλλά σταμάτησα να προσθέτω άλλο αλεύρι μετά τα 650 γραμμάρια. Το ένα κιλό θεωρώ είναι πάρα πολύ για αυτές τις δοσολογίες υγρών. Επίσης έβαλα ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ. Είναι πολύ νόστιμα και αρωματικά.

    1. Είναι βανίλια σε σκόνη όπως οι μικρές λευκές κάψουλες. Απλά η Βανιλέτα είναι μέσα σε χάρτινο σακουλάκι. Στο ράφι του σούπερ μάρκετ με τις βανίλιες. Αν δεν την βρείτε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Χρησιμοποιείστε τις κάψουλες.

  15. Τα εφτιαξα με τα παιδια στο παιδικο σταθμο και τους δωσαμε διαφορα σχηματα ! τα στολισαμε μεγλασο και τρουφες! Στο σπιτι τα εφτιαξα με μαυρη ζαχαρη στη ιδια δοσολογια και ειναι εξισου ωραια! πολυ ωραια και ευκκολη συνταγη!

    1. Προσωπικά ψήνω σε αέρα. Αλλά μπορείτε να ψήσετε και σε αντιστάσεις. Στην δεύτερη περίπτωση ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος.

  16. Να σας ρωτήσω αφήνω βούτυρο θερμοκρασία δωματίου κ με το που μπαίνουν τα υγρά παγώνει κ γίνεται πάλι κομματάκια παγωμένο οπότε δεν διαλύεται το βούτυρο…
    Επίσης είναι σημαντικό να ναι 1 κούπα ηλιέλαιο γιατί βγάζουν πολύ λάδι μετά…
    Κ. Μια φορά μ βγαίνουν οκ, άλλη φορά μαζεύουν άλλη απλώνουν…. 😢

    1. Καλό θα ήταν να είναι και τα υγρά σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένα. Δουλέψτε το βούτυρο είτε με το χέρι ή με το μίξερ για να λιώσουν τα κομματάκια που λέτε. Ακολουθήστε τις οδηγίες και όλα θα πάνε μια χαρά. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη πάρα πολλές φορές!!! Καλές γιορτές!!! 🙂

  17. Καλησπέρα αν δεν βάλουμε μπεικιν θα έχει μεγάλη διαφορά?
    Θα βάλω ζαχαρόπαστα από πάνω κ δεν θέλω να είναι πολύ φουσκωτά??
    Καλές γιορτές με υγεία να έχετε 😊😊😊

  18. Έφτιαξα την συνταγή σας,πραγματικά πολύ εύκολη,μπράβο σας.
    Έχω δύο ερωτήσεις,η ζύμη όταν την άνοιγα γιατί έσπαγε; Και τα μπισκότα έχουν την υφή και την γεύση κουραμπιέ. Τι έκανα λάθος;

    1. Καλησπέρα. Τη εννοείται όταν λέτε πως έσπαγε η ζύμη. Πράγματι τα μπισκότα αυτά θυμίζουν κουραμπιέδες. Πολλοί που έχουν φτιάξει αυτή τη συνταγή μου έχουν πει πως την χρησιμοποιούν και για κουραμπιεδάκια.

      1. Χρονια πολλα μαματσιτα μας ,σήμερα έφτιαξα πρώτη φορά τα μπισκότα ,,εξαιρετικά και πεντανόστιμα !!!
        Μια ερώτηση μόνο ,αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε μπισκοτιερα ; ..μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνεια με μεμβράνη ;

        1. Καλησπέρα Μαρία και χρόνια πολλά. Χαίρομαι που σου άρεσαν τα μπισκότα.
          Ναι, αφού κρυώσουν τα φυλάμε στο δοχείο που έχουμε και ναι, μπορούν να σκεπαστούν με μεμβράνη. 🙂

  19. Πολύ ωραία!! Τα φτιάχνω για δεύτερη φορά τώρα… Τα δεντράκια ενθουσίασαν μικρούς κ μεγάλους… Τα διακόσμησα με διάφορα κ ήταν πολύ όμορφα κ νόστιμα

  20. Θα ήθελα να ρωτήσω τι αλεύρι χρησιμοποιήσατε στα μπισκοτάκια σας. Ζαχαροπλαστικής φαρίνα; Επίσης, επειδή είδα το βίντεο με το βαζάκι και τα μπισκοτάκια στο instagram ποιο μέγεθος κουπάτ χρησιμοποιήσατε?
    Ευχαριστώ καλές γιορτές!

  21. Είστε τέλεια. Τα κάνω και εγώ τα μπισκότα σας. Εάν δεν έχετε φρέσκο χυμό πως μπορούμε να το αντικαταστησουμε

  22. Καλησπέρα !!! Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως το ένα κιλό αλεύρι είναι υπερβολικό; διότι τα μπισκότα άρχισαν να τρίβονται όταν προσπάθησα να τους δώσω σχήμα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή καριέρας. Από τους Χρηματιστηριακούς δείκτες με τα limit up και τα limit down, στην κουζίνα μου με τα ταψιά και τις κατσαρόλες. Και με τους πιο απαιτητικούς “πελάτες”. Την οικογένεια! Μαμά στην τσίτα λοιπόν. Μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει την μαγειρική! Εδώ θα βρεις εύκολες, γρήγορες, δοκιμασμένες συνταγές και ιδέες για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σου. Καλώς ήλθες!

Social Media

Το Βιβλίο μου

Αγόρασε το εδώ

Δημοφιλείς συνταγές

Newsletter

Λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

mamatsita

Πρόσφατες Συνταγές

Πανεύκολη Μανιταρόσουπα

Αυτή η πανεύκολη μανιταρόσουπα, θα σε ενθουσιάσει αν είσαι και εσύ λάτρης των μανιταριών όπως κι εγώ. Έχουμε φτιάξει αρκετές συνταγές εδώ με μανιτάρια και

Σάλτσα με μανιτάρια

Σάλτσα με Μανιτάρια. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια, τότε σίγουρα θα σου αρέσει και αυτή εδώ η πανεύκολη συνταγή. Προέκυψε μια κρύα μέρα του Γενάρη,

Ψαρόσουπα

Ο χειμώνας είναι (επιτέλους) εδώ και το χειμώνα τί καλύτερο από μια ζεστή και θρεπτική σούπα;! Η αρχική μας σελίδα είναι γεμάτη σούπες όπου μεταξύ

Γαλακτομπούρεκο με γλυκό τραχανά

Γαλακτομπούρεκο! Αγαπημένο για να μην πω πολυαγαπημένο γλυκό. Στην ζωή μου ως τώρα έχω δοκιμάσει αρκετά. Έχω όμως να πω ένα πράγμα. Σαν αυτό εδώ