Scones (Σκονς) με 3 υλικά

Τα  scones (σκονς)  είναι κάτι ανάμεσα σε μικρά αφράτα ψωμάκια  και κεϊκάκια τα οποία συνοδεύουν συνήθως το απογευματινό τσάι των Βρεττανών.
Πριν μερικά χρόνια είχα βρεθεί σε ένα τέτοιο afternoon tea στο Λονδίνο όπου και τα δοκίμασα  για πρώτη φορά.
Μου φάνηκαν πολύ νόστιμα, ειδικά αλειμμένα με clotted cream (κρέμα με βουτυρένια υφή) και μαρμελάδα φράουλα.
Δεν ξέρω γιατί δεν προσπάθησα να τα φτιάξω ποτέ έως σήμερα. Μάλλον γιατί συζητώντας τη συνταγή, μου έγινε σαφές πως θέλουν αρκετή ώρα για να γίνουν καθώς η ζύμη τους χρειάζεται να φουσκώσει 2 φορές.
Πριν μερικές μέρες όμως είδα μια συνταγή στο διαδίκτυο* για σκονς με 3 υλικά, “μηδενικό” χρόνο προετοιμασίας και ελάχιστο χρόνο ψησίματος.
Σκέφτηκα λοιπόν να την δοκιμάσω και να’ μαστε τώρα εδώ.
Τα αφράτα λοιπόν αυτά “ψωμάκια”, δεν είναι από μόνα τους ιδιαίτερα γλυκά αλλά η επάλειψη τους με τη μαρμελάδα καθώς και με την ελαφρώς χτυπημένη, σε τύπου “σαντιγί” με λίγη υγρή βανίλια, κρέμα γάλακτος έρχεται και ισορροπεί τα πράγματα κάνοντας τόσο γλυκά όσο τα γούστα μας.
Την επόμενη όμως φορά που θα τα φτιάξω και πάλι, δεν θα παραλείψω να προσθέσω στη ζύμη και μερικές σταφίδες για να έρθω ακόμα πιο κοντά στην γεύση από εκείνα τα σκονς που έφαγα για πρώτη φορά στο Λονδίνο.
Δοκίμασε την αυτή τη συνταγή. Είναι τέλεια όχι μόνο για το τσάι ή τον καφέ, αλλά και για πρωϊνό ή για ένα γλυκό κλείσιμο σε ένα Κυριακάτικο οικογενειακό, ή με φίλους, τραπέζι.
Αν φτιάξεις αυτή τη συνταγή μην ξεχάσεις να μου  στείλεις την φωτογραφία σου σε μήνυμα στο facebook ή στο instagram για να την δεις να δημοσιεύεται.
Με αγάπη
Mamatsita


Υλικά

4 κούπες (540 γρ) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα (250 ml) κρέμα γάλακτος
1 κούπα (250 ml) λεμονάδα με ανθρακικό

Διάβασε πως γίνονται τα σκονς με 3 υλικά

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις τη φαρίνα, την κρέμα γάλακτος και την λεμονάδα με ανθρακικό (εγώ εδώ πρόσθεσα κι ένα κ.γλ. αλάτι) και ανακατεύεις το μείγμα με το χέρι σου.
  2. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη την αφαιρείς από το μπολ και συνεχίζεις να την δουλεύεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου στον οποίο έχεις ρίξει 1-2 κ. σ. αλεύρι.
    Προσοχή: Ζυμώνεις για 1 -2 λεπτά, όχι περισσότερο. Η ζύμη θα πρέπει να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. 
  3. Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγεις τη ζύμη σε ένα φύλλο πάχους 2 -2,5 εκατοστών και ξεκινάς να κόβεις με κουπ πατ.
    Προσοχή: Κόβεις με το κουπ πατ με μία κίνηση και δίχως να το στρίψεις. 
  4. Τοποθετείς τα κομμένα σκονς στο ρηχό ταψί του φούρνου, στο οποίο έχεις στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
    Προσοχή: Μην πιάσεις τα σκονς από τα πλαϊνά του για να τα μεταφέρεις στο ταψί. Είναι προτιμότερο να τα μεταφέρεις πάνω σε μια σπάτουλα και να τα βάλεις στο ταψί.
  5. Αλείφεις απαλά την επιφάνεια τους είτε με γάλα ή με κρόκο αυγού και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά μέχρι τα σκονς να αποκτήσουν
    ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

    Σημειώσεις:
    1. Στο πρώτο βήμα, μπορείς αν θέλεις να  προσθέσεις στο μείγμα σταφίδες ή κράνμπερις ή ακόμα και κομματάκια σοκολάτας.
    2. Τα σκονς δεν χρειάζονται μαχαίρι για να κοπούν στη μέση. Είναι τόσο αφράτα που μπορείς να τα ανοίξεις με τα χέρια σου.
    3. Αν βρεις clotted cream σε delicatessen θα είναι η τέλεια επάλειψη σε συνδυασμό και με μια μαρμελάδα φράουλα, ή μαρμελάδα βατόμουρο ή μαρμελάδα φρούτα του δάσους.
    4. Αν δεν βρεις όμως clotted cream, μπορείς να φτιάξεις  (όπως έκανα κι εγώ) στα γρήγορα μια τύπου κρέμα – σαντιγί, χτυπώντας στο μίξερ 100 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος με 1 κ.γλ. υγρή βανίλια.
    5. Εκτός από λεμονάδα με ανθρακικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανθρακούχο νερό.


    * συνταγή προσαρμοσμένη από το My Familys Food Diary
    P.S Thank you Eleni, for your stepmum’s quick hack !

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube  εδώ  και ενημερώσου για όλες τις νέες μου συνταγές.

Ακολούθησε με στο Youtube & στα Social Media και δες όλες τις νέες μου δημοσιεύσεις!

   

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

3 Απαντήσεις

  1. Τα εχω φτιαξει 2-3 φορες αλλα κατι δε κανω καλα: καταρχην η ζυμη με αυτες τις αναλογιες ειναι παρα πολυ κολλωδης κ δε δουλευεται και βαζω πολυ παραπανω αλευρι.Επισης δε μου φουσκωνουν πολυ. Κατα τα αλλα ειναι νοστιμα και αρεσουν σε ολους. Τι ομως δε κανω καλα;;γιατι η συνταγη λεει 540 φαρινα κι εγω βαζω 800;;

    1. Καλημέρα Μαρία. Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ τι δεν πάει καλά σε αυτό που κάνεις. 800 γρ. φαρίνα είναι πράγματι πάρα πολύ. Η συνταγή χρειάζεται 540 γρ. Κι όπως γράφω και στα βήματα εκτέλεσης, η ζύμη είναι ελαφρά κολλώδης. Όχι όμως τόσο ώστε να μην δουλεύετε όπως μου γράφεις. Δοκίμασε την και πάλι αν θέλεις και αλεύρωσε ελαφρά τον πλάστη την ώρα που την ανοίγεις. Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή και πράγματι νόστιμη όπως λες κι εσύ. Εύχομαι καλή επιτυχία για την επόμενη φορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή καριέρας. Από τους Χρηματιστηριακούς δείκτες με τα limit up και τα limit down, στην κουζίνα μου με τα ταψιά και τις κατσαρόλες. Και με τους πιο απαιτητικούς “πελάτες”. Την οικογένεια! Μαμά στην τσίτα λοιπόν. Μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει την μαγειρική! Εδώ θα βρεις εύκολες, γρήγορες, δοκιμασμένες συνταγές και ιδέες για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σου. Καλώς ήλθες!

Social Media

Το Βιβλίο μου

Αγόρασε το εδώ

Δημοφιλείς συνταγές

Newsletter

Λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

mamatsita

Πρόσφατες Συνταγές

Πανεύκολη Μανιταρόσουπα

Αυτή η πανεύκολη μανιταρόσουπα, θα σε ενθουσιάσει αν είσαι και εσύ λάτρης των μανιταριών όπως κι εγώ. Έχουμε φτιάξει αρκετές συνταγές εδώ με μανιτάρια και

Σάλτσα με μανιτάρια

Σάλτσα με Μανιτάρια. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια, τότε σίγουρα θα σου αρέσει και αυτή εδώ η πανεύκολη συνταγή. Προέκυψε μια κρύα μέρα του Γενάρη,

Ψαρόσουπα

Ο χειμώνας είναι (επιτέλους) εδώ και το χειμώνα τί καλύτερο από μια ζεστή και θρεπτική σούπα;! Η αρχική μας σελίδα είναι γεμάτη σούπες όπου μεταξύ

Γαλακτομπούρεκο με γλυκό τραχανά

Γαλακτομπούρεκο! Αγαπημένο για να μην πω πολυαγαπημένο γλυκό. Στην ζωή μου ως τώρα έχω δοκιμάσει αρκετά. Έχω όμως να πω ένα πράγμα. Σαν αυτό εδώ