Σούπα τραχανά

Το αφιέρωμα μου στις αγαπημένες μου σούπες του χειμώνα μετά την κοτόσουπα με αστράκι και την κολοκυθόσουπα με ψητά λαχανικά συνεχίζεται με την σούπα που πάντα θα μου φέρνει στο νου εικόνες από την παιδική μου ηλικία και δεν είναι άλλη από την σούπα τραχανά.
Θυμάμαι την μαμά μου κάπου εκεί στον Αύγουστο να φεύγει για λίγες μέρες για το χωριό της για να φτιάξει τραχανά.
Την θυμάμαι να επιστρέφει και να βγάζει από τις βαλίτσες της , μαξιλαροθήκες γεμάτες τραχανά, γλυκό και ξινό «για να περάσουμε όλο το χειμώνα» όπως μας έλεγε.
Και θυμάμαι να έρχεται ο χειμώνας και με την πόρτα της κουζίνας της κλειστή, η μαμά μου να ζεσταίνει φέτες ψωμί με λάδι πάνω στο ηλεκτρικό καλοριφέρ, ενώ ανακάτευε με την ξύλινη κουτάλα της την τραχανόσουπα στην κατσαρόλα της κι όλο το δωμάτιο μοσχοβολούσε … χωριό!
Για πάρα πολλά χειμωνιάτικα βράδια, η σουπίτσα αυτή, πάντα με σάλτσα ντομάτας, μας έστελνε στα κρεβάτια μας ζεστούς και χορτασμένους!

τραχανάς
Κι όταν κάποια στιγμή τα πήγαινε έλα στο χωριό σταμάτησαν κι οι έξτρα μαξιλαροθήκες μας δεν γέμιζαν πια, η μαμά μου βρήκε την γεύση του χωριού της στον τραχανά της Βλάχα και στο εργαστήρι της Οικογένειας Μπεκιάρη, λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα από το σπίτι μας.
Κι έτσι η «παράδοση» των δικών μας χειμωνιάτικων βραδιών με ένα πιάτο ζεστή σούπα τραχανά, συνεχίστηκε, ευτυχώς, με την ίδια γευστική επιτυχία.
Και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
Τώρα πια με εμένα, κάποια χειμωνιάτικα βράδια πάνω από την κατσαρόλα με την ξύλινη κουτάλα μου ν’ ανακατεύω τραχανά και να στέλνω εγώ ζεστά και χορτασμένα τα δικά μου παιδιά στα κρεβάτια τους!
Με αγάπη
Mamatsita

τραχανάς

 

                          

Υλικά

3-4 κ σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κούπα τραχανά ξινό Βλάχα *
αλάτι-πιπέρι
1 κ γλ γλυκιά πάπρικα
1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
5 κούπες ζεστό νερό *

σερβίρω προαιρετικά με
τρίμματα φέτας

 

τραχανάς

Δες πως γίνεται η σούπα τραχανά

  1. Πολτοποιώ στον πολυκόφτη το κρεμμύδι και το καρότο.
  2. Τα βάζω σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και τα σοτάρω σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό.
    Στην συνέχεια προσθέτω τον τραχανά κι ανακατεύω.
  3. Προσθέτω και όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζω τον τραχανά ανακατεύοντας διαρκώς, για 10-15 λεπτά.
  4. Σερβίρω τη σούπα με τρίμματα φέτας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
    τραχανάς

 

 

Σημείωση :

Μπορείς να αυξομειώσεις την ποσότητα του τραχανά ή του νερού αναλόγως του πόσο αραιή ή πηχτή προτιμάς τη σούπα σου.

 


Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube  εδώ  και ενημερώσου για όλες τις νέες μου συνταγές.

Ακολούθησε με στο Youtube & στα Social Media και δες όλες τις νέες μου δημοσιεύσεις!

   

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

6 Απαντήσεις

  1. Μου θυμίσατε τα παιδικά μου χρόνια τότε που μαζεύονταν όλες οι γυναίκες της οικογένειας και έφτιαχναν
    τον τραχανά και τις χυλοπίτες (στην Πάτρα φτιάχναμε και τα “τουτουμάκια” ) της χρονιάς, με όλα τα τραπέζια του σπιτιού πιασμένα
    με τα ζυμαρικά για να στεγνώσουν…. όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις, μυρωδιές και γεύσεις….

  2. Οι υπέροχες συνταγές της μαμάς, συνεχίζονται ακόμα καλύτερες μέσα από εσένα mamatsita μου!!! Μπράβο σου, εκείνη είναι πολύ περήφανη γιατί σένα….όλοι είμαστε ❤❤❤!!!!

  3. Οι υπέροχες συνταγές της μαμάς, συνεχίζονται ακόμα καλύτερες μέσα από εσένα mamatsita μου!!! Μπράβο σου, εκείνη είναι πολύ περήφανη για σένα….όλοι είμαστε ❤❤❤!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή καριέρας. Από τους Χρηματιστηριακούς δείκτες με τα limit up και τα limit down, στην κουζίνα μου με τα ταψιά και τις κατσαρόλες. Και με τους πιο απαιτητικούς “πελάτες”. Την οικογένεια! Μαμά στην τσίτα λοιπόν. Μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει την μαγειρική! Εδώ θα βρεις εύκολες, γρήγορες, δοκιμασμένες συνταγές και ιδέες για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σου. Καλώς ήλθες!

Social Media

Το Βιβλίο μου

Αγόρασε το εδώ

Δημοφιλείς συνταγές

Newsletter

Λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

mamatsita

Πρόσφατες Συνταγές

Πανεύκολη Μανιταρόσουπα

Αυτή η πανεύκολη μανιταρόσουπα, θα σε ενθουσιάσει αν είσαι και εσύ λάτρης των μανιταριών όπως κι εγώ. Έχουμε φτιάξει αρκετές συνταγές εδώ με μανιτάρια και

Σάλτσα με μανιτάρια

Σάλτσα με Μανιτάρια. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια, τότε σίγουρα θα σου αρέσει και αυτή εδώ η πανεύκολη συνταγή. Προέκυψε μια κρύα μέρα του Γενάρη,

Ψαρόσουπα

Ο χειμώνας είναι (επιτέλους) εδώ και το χειμώνα τί καλύτερο από μια ζεστή και θρεπτική σούπα;! Η αρχική μας σελίδα είναι γεμάτη σούπες όπου μεταξύ

Γαλακτομπούρεκο με γλυκό τραχανά

Γαλακτομπούρεκο! Αγαπημένο για να μην πω πολυαγαπημένο γλυκό. Στην ζωή μου ως τώρα έχω δοκιμάσει αρκετά. Έχω όμως να πω ένα πράγμα. Σαν αυτό εδώ