Αφράτο Τσουρέκι Φόρμας

Εκτός από το κλασσικό και αγαπημένο σχήμα κοτσίδας στο τσουρέκι, μου αρέσει πολύ να το ψήνω και σε άλλα σχήματα.
Αν είσαι εδώ αρκετό καιρό ίσως και να θυμάσαι εκείνη τη χρονιά που ετοίμασα τσουρέκι μαργαρίτα ή εκείνη που το έβαλα σε φόρμες cupcake για να τα κάνω ατομικά.
Αν πρόσφατα έχεις βρεθεί εδώ, τότε να σου πω πως τη συνταγή μαζί με μερικά “κολπάκια” επιτυχίας για τα τσουρέκια ( τα οποία έχουν δοκιμαστεί από πολλές “διαδικτυακές φίλες” του blog) μπορείς να την διαβάσεις  εδώ 


Φέτος είπα να παίξω και πάλι με το σχήμα τους.
Ψάχνοντας για διαφορετικά σχήματα  έπεσα πάνω σε μια φωτογραφία ενός φούρνου από την Ουκρανία. Στην Ουκρανία λοιπόν το τσουρέκι ψήνεται σε στρογγυλή φόρμα , παίρνει ύψος , γίνεται υπέροχο και θυμίζει κάπως τον σκούφο του μάγειρα ( δε νομίζεις κι εσύ;).
Πιο κάτω εξηγώ τις λεπτομέρειες.
Εσύ τι σχήμα θα δώσεις φέτος στα τσουρέκια σου;

Αν  φτιάξεις αυτή τη συνταγή  (ή οποιαδήποτε άλλη από αυτές που σου προτείνω)  μην ξεχάσεις να με κάνεις mention @mamatsita στο στόρι σου  ή να μου στείλεις την φωτογραφία του πιάτου σου σε μήνυμα  στο instagram για να την δεις να δημοσιεύεται.
Θα χαρώ πολύ.
Καλό Πάσχα!
Με αγάπη
Mamatsita



Υλικά

δες τη συνταγή εδώ 

Δες Πως!

Χρησιμοποίησα στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 18 εκ.  με αποσπώμενη βάση αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Αλείφουμε πολύ καλά τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με λιωμένο βούτυρο.
Στην βάση στρώνουμε επίσης αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

  1. Αφού έχει γίνει το πρώτο φούσκωμα στην ζύμη (δες λεπτομέρειες στη συνταγή εδώ )
    χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη.
  2. Με το ένα μέρος της ζύμης ανοίγουμε δίσκο διαμέτρου της βάσης της φόρμας μας και τοποθετούμε στη βάση .
  3. Παίρνουμε 3 μέρη της ζύμης, φτιάχνουμε 3 κορδόνια τα οποία πλέκουμε σε κοτσίδα, τα κόβουμε στη μέση  και τα τοποθετούμε πάνω στον δίσκο της βάσης αντικρυστά το ένα από το άλλο αφήνοντας κενό στο κέντρο. Ενώνουμε τις άκρες τους.
  4. Με τα τελευταία δύο μέρη της ζύμης φτιάχνουμε έξη μικρά κορδονάκια.  Τοποθετούμε 3 οριζόντια και 3 κάθετα και ενώνουμε τις άκρες τους.  Τοποθετούμε αυτά τα κορδονάκια στο κέντρο του δίσκου της βάσης.
  5. Σκεπάζουμε τη φόρμα με πετσέτα κουζίνας, την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε γύρω στα 50 λεπτά με μία ώρα μέχρι το τσουρέκι να διπλασιάσει τον όγκο του.
  6. Αλείφουμε το τσουρέκι με κρόκο αυγού και ελάχιστο νερό και πασπαλίζουμε είτε με αμύγδαλο ή με σουσάμι (όπως είναι η φετινή μου προτίμηση).
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 40 -50 λεπτά.
    ΠΡΟΣΟΧΗ Αν το τσουρέκι πάρει γρήγορα χρώμα , πριν προλάβει να  ψηθεί εσωτερικά, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.Όταν το τσουρέκι είναι έτοιμο, το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα να πέσει η θερμοκρασία του και στη συνέχει ξεφορμάρουμε.

Δες και τα παρακάτω
Λαμπρόψωμο


Hot Cross Buns | Πασχαλινά ψωμάκια -τσουρεκάκια


Πασχαλινά κουλούρια


Το Πασχαλινό Τραπέζι μου


Κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube  εδώ  και ενημερώσου για όλες τις νέες μου συνταγές.

Ακολούθησε με στο Youtube & στα Social Media και δες όλες τις νέες μου δημοσιεύσεις!

   

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή καριέρας. Από τους Χρηματιστηριακούς δείκτες με τα limit up και τα limit down, στην κουζίνα μου με τα ταψιά και τις κατσαρόλες. Και με τους πιο απαιτητικούς “πελάτες”. Την οικογένεια! Μαμά στην τσίτα λοιπόν. Μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει την μαγειρική! Εδώ θα βρεις εύκολες, γρήγορες, δοκιμασμένες συνταγές και ιδέες για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σου. Καλώς ήλθες!

Social Media

Το Βιβλίο μου

Αγόρασε το εδώ

Δημοφιλείς συνταγές

Newsletter

Λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

mamatsita

Πρόσφατες Συνταγές

Πανεύκολη Μανιταρόσουπα

Αυτή η πανεύκολη μανιταρόσουπα, θα σε ενθουσιάσει αν είσαι και εσύ λάτρης των μανιταριών όπως κι εγώ. Έχουμε φτιάξει αρκετές συνταγές εδώ με μανιτάρια και

Σάλτσα με μανιτάρια

Σάλτσα με Μανιτάρια. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια, τότε σίγουρα θα σου αρέσει και αυτή εδώ η πανεύκολη συνταγή. Προέκυψε μια κρύα μέρα του Γενάρη,